22-02-2009

Aandacht Gewaarzijn en Liefde

Onlangs heb ik een stuk geschreven over tantra en de betekenis er van voor seksualiteit in een relatie en de relatie zelf.

Wat ik hierin belangrijk ervaar is de kwaliteit van de relatie in de vorm van liefdevol aandachtig gewaarzijn, van waaruit zorg en delen is, geven dat ontvangen is. Hierin is de waarnemer het waargenomene zelf. De ander en jij zijn samen een, vallen samen en het denken is gestopt.

Dit is een kwaliteit van leven die ver boven tantra uitstijgt en kan in elke relatie aanwezig zijn. Een seksuele relatie is geen noodzakelijkheid om Liefde tussen twee mensen te kunnen laten zijn. Toch kan het alleen zijn als de muren die we hebben opgebouwd in ons leven zijn verdwenen en er rechtstreeks ontmoeten is, woorden zijn dan niets eens nodig alleen maar samen zijn. Dit kun je ervaren met elk ander ook al ben je getrouwd. Het is natuurlijk dan tegelijkertijd een test voor je eigen relatie, want als de liefde daar nog niet echt Liefde is dan komt die onder druk te staan, waarbij ik wil opmerken dat verliefdheid nog geen Liefde is. Het heeft er wel de schijn van, maar is nog niet echt, tenzij jij je eigen muren al hebt afgebroken, want dan heb je grote kans dat jij en je partner elkaar in echtheid ontmoeten.

Als je de Liefde totaal begrijpt, begrijp je ook wat er gebeurd met je partner die nog niet zover is en kun je vanuit de Liefde die je zelf bent liefdevol en aandachtig aanwezig zijn en je partner helpen bij het beslechten van de eigen muren. Probleem is vaak wie welke muren te beslechten heeft.

Liefde is geen Liefde als die er alleen maar voor de eigen partner is. Liefde is pas Liefde als die zich uitbreidt naar de mensen die je verder in je leven ontmoet. De allergrootste test voor de Liefde is wat of wie je vijand is met liefdevolle aandacht te bejegenen. Dat keert alles om in de wereld, dat merk ik elke dag in mijn leven, maar dat is ook elke dag weer gave en opgave tegelijkertijd. Als we dit begrijpen snappen we ook wat Christus bedoelt met Ik ben de weg,,de Waarheid en het Leven.

Dit alles vraagt om sensitiviteit en de ontwikkeling van onze natuurlijke gevoeligheid. Daarom is het zo goed om met volle aandacht in de natuur te zijn, je zintuigen open te zetten en de puurheid in te drinken.

Heel illustratief over hoe je kunt kijken naar Verliefdheid is het stuk van Marleen Slebos op haar blog: www.deblauweuil.blogspot.nl Het heet: Mijn partner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten