30-01-2009

De Waarnemer is het Waargenomene zelf

Van groot belang in het proces van het je vrijmaken van alle conditioneringen die je in opvoeding, onderwijs en samenleving hebt meegekregen, is begrijpen, dat je zelf bent wat je waarneemt in de ander of het andere. Of zoals Krishnamurti het stelt, de waarnemer is het waargenomene zelf. Ook Byron Kathy gaat hiervan uit in de begeleiding van mensen. Byron Kathy laat mensen alles wat ze zien, horen en voelen over een ander omkeren zodat ze het over zichzelf zeggen. Als je het effect hiervan gaat ervaren word je stil, kun je echt waarnemen en gewaar zijn, pas dan zie je wat werkelijk is.
Dan pas kun je zien dat jij zelf de vijand bent die je bevecht, dat jij zelf de patient bent die je behandelt, dat jij de angst bent die de ander heeft en ook dat je als je verliefd bent op een ander je verliefd bent op je zelf, dat je zelf alle konditioneringen bent die de ander heeft. Pas als je dit echt diep van binnen ervaart vallen alle oordelen weg en word je stil, word je gewaar wat is en is er echte relatie en lossen konditioneringen zich op. Dan pas kun je komen tot plotselinge inzichten in wat je waarneemt en zie je de ander in wat hij is en ervaart. Dan pas kun je met die ander zijn en samen zien wat is. Als je dit ervaart verandert de opvoeding van kinderen, kun je samen met je kinderen zijn en leren, verandert de behandeling van psychiatrische patienten door samen te denken en te zien, pas dan kun je echt relatie hebben met je partner.
Dit te ervaren is een Piekervaring en verandert je hele leven!
Voel dit maar eens diep van binnen in en zie wat het met je doet. Deze waarheid kun je nooit op aan een ander overbrengen en leren, je kunt hem alleen maar leven door het zelf te zien en te zijn. En zie dan wat het met je hele leven doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten